Delftse School

Tijdens de Slag bij de Grebbeberg werd het centrum van Rhenen in 1940 grotendeels verwoest. Nog tijdens de bezetting startte de wederopbouw, onder supervisie van stedenbouwkundigen J.B. van de Haar en ir. C. Pouderoyen. Aan de markante Y-kruising van drie wegen werd in 1942-1943 de kazerne gebouwd door de architecten ir. J.F. Berghoef en ir. J.J.M. Vegter. Het pand in Delftse School stijl werd een nieuw herkenningspunt. De toren, centraal in het pand, werd gebruikt voor het oefenen van sprongen en het drogen van slangen. De voormalige brandweerkazerne is nu een Rijksmonument.

foto: collectie Piet Hovestad

Kunst & Cultuur

In de inrichting van ’t Brandtweer komen de oude verhalen tot leven. Daarvoor zoeken we samenwerking met de Historische Vereniging. Je kunt niet alleen genieten van een kopje koffie te midden van historische verhalen, we voegen er graag nieuwe aan toe. ‘t Brandtweer exposeert hedendaagse kunst geïnspireerd op de plek en kleinschalig hedendaags theater en arthouse films. Het aanbod is versterkend aan het aanbod van het Stadsmuseum en draagt zo bij aan de loop naar het Museumkwartier.

Museumkwartier

De voormalige brandweerkazerne maakt deel uit van het Museumkwartier, het hart van Rhenen. Het omvat het deel van de oude binnenstad omsloten door de Rijnstraat, Markt en Kerkstraat. Hier ligt de Cunerakerk, het Oude Raadhuis met daarin het Stadsmuseum en de voormalige kazerne.

Loop binnen voor een kopje thee of koffie om te genieten van de architectuur, de kunst en van de historische en hedendaagse verhalen!